Celozrnné nočky s rajčátky a bazalkou
1 porce:
Energie 1 924kJ/460kcal
Bílkoviny 32,3g
Tuky 16,4g
Sacharidy 54g
Ingredience:
60g celozrnná mouka
1ks vejce
150g rajčata
120g sýr Cottage
15g směs semínek (sezamové, slunečnicové, dýňové, konopné, lněné)
bazalka
Celozrnnou mouku smícháme s vejcem, kořením, nasekanou bazalkou a semínky. Do vroucí vody děláme nočky, a jakmile vyplavou na hladinu, necháme krátce provařit a vybíráme z hrnce ven. Mezi tím si na pánvičce podusíme rajčátka, podlijeme trochou vody a přidáme semínka, sýr, bazalku a koření. Provaříme a podáváme.
Celozrnná mouka je vyráběná z celých zrn, tedy obsahuje i vnější vrstvy zrna obilí. Tyto vrstvy jsou bohaté na vlákninu s obsahem vitamínů, minerálních látek a esenciálních mastných kyselin. Celozrnné výrobky mají vliv na snížení hladiny cholesterolu, působí jako prevence cukrovky, rakoviny střev a zácpy.
Běžná, tolik používaná bílá mouka je vyráběná tak, že při mletí je odstraněno vše prospěšné. Při mletí se odstraňují klíčky a otruby, které mají blahodárný vliv na naše zdraví. Pokud tedy chcete myslet na své zdraví, naučte se používat celozrnné výrobky (mouky, těstoviny, pečivo atd.)