sledujte nás na Facebookufacebook

Celozrnná pizza


1 porce:
Energie 1 705kJ/406kcal Bílkoviny 26,9g Tuky 13,6g Sacharidy 45g

Ingredience: 40g celozrnná mouka 100g rajčata 50g uzené tofu 50g pórek 50g mozzarella light 10g směs semínek (sezamové, slunečnicové, dýňové, konopné, lněné)
bylinkové koření, čerstvé bylinky

Gramáže navýšíme dle počtu osob.

Celozrnnou mouku smícháme s vodou (přilíváme opatrně, aby těsto nebylo příliš řídké). Poté přidáme bylinkové koření, nasekané bylinky a pomletá semínka. Hnětením vypracujeme hladké těsto, které rozválíme na tenký plát. Vyválené těsto přendáme na pečící papír a obkládáme dle chuti. Nasekáme si na jemno rajčata a slijeme přebytečnou vodu, promícháme s kořením a bylinkami a pomažeme těsto. Umeleme, nebo na jemno nakrájíme tofu a posypeme těsto s rajčaty. Poté posypeme nakrájeným pórkem a nakonec kousky mozzarelly. Necháme upéct v rozpálené troubě cca 20min při 180°C.

Semínka, aby pro nás byla prospěšná, potřebují před konzumací úpravu. Jedním ze způsobů, aby byla našim organismem lépe stravitelná, je jejich namáčení. Klidně můžeme nechat namoená přes noc a ráno přidat do snídaňové kaše. Další způsob je jejich pomletí nebo rozdrcení v hmoždíři. Takto pomletá, či nadrcená semínka jsou však určena k okamžité spotřebě. Doporučená a maximální dávka je 2 polévkové lžíce denně.


Celerovo – mrkvové hranolky Cuketové placičky s tofu