sledujte nás na Facebookufacebook

Zapečené celozrnné těstoviny


1 porce:
Energie 2 227kJ/531kcal
Bílkoviny 50,9g Tuky 16,6g
Sacharidy 54,4g

Ingredience:
100g krůtí maso
50g celozrnné těstoviny
1ks vejce
80g cuketa
80g lilek
50g pórek
100g rajčata
30g Sýr
10g směs semínek (sezamové, slunečnicové, dýňové, konopné, lněné)
Bylinkové koření, červená paprika

Těstoviny si uvaříme tzv. na skus. Scedíme a dáme do mísy, kde přimícháme veškerou zeleninku, kterou nakrájíme na menší kousky. Přimícháme také kousky krůtího masa a namletá semínka. Okořeníme a dáme do zapékací mísy. Pečeme na 170°C cca 40 min a před koncem zalijeme vejcem, které smícháme se strouhaným sýrem, kořením – červenou paprikou a naředíme trochou mléka.

Celozrnné těstoviny obsahují fosfor, vápník, sodík, hořčík, měď a železo. Jsou v nich obsaženy i vitaminy skupiny B (blahodárně působí na trávení a nervový systém). Běžné těstoviny jsou vyráběny jen z vody a mouky. Avšak z bílé mouky, z které je při mletí odstraněno vše prospěšné. Při mletí se odstraňují klíčky a otruby, které mají blahodárný vliv na naše zdraví, a ne zrovna malý! Pokud myslíme při jídle na své zdraví, určitě by jsme měli bílé těstoviny nahradit těmi celozrnnými. Ty se vyrábí z celozrnné mouky, tudíž obsahují nejen sacharidy, ale také bílkoviny, zdravé tuky, vlákninu, vitamíny a minerální látky. Těstoviny vždy vaříme pouze na skus, tedy „al dente“, budou mít nižší glykemický index, tudíž nás zasytí na delší dobu. Sníme-li potravinu, která má vysoký glykemický index, velice brzy po jídle dostáváme hlad.


Treska s cibulkouZapečené hermelínové brambory