Jarní závitky
1 porce
Energie 1 947 kJ/464kcal
Bílkoviny 29,8g
Tuky 15,7g
Sacharidy 55,6g
Závitky:
100g tofu (natural, bylinkové)
30g mrkve
30g bílého hlávkového zelí
40g červené papriky
30g kuskusu (pro bezlepkový recept – jáhly)
5g lněného semínka
5g konopného semínka
2–3ks rýžového papíru
5g olivového oleje
Salátek
60g pekingské zelí
60g rajčat
80g bílého jogurtu
50g kukuřice
bylinkové koření
Jarní závitky: Mrkev a zelí nakrouháme na tenké nudličky, tofu také
nastrouháme a vše smícháme. Do směsi zeleniny a tofu přimícháme semínka
a na drobounko nakrájenou papriku, a pokud by byla směs moc řídká, tak
přidáme dle potřeby kuskus. Vše okořeníme a dochutíme. Směs necháme
odležet tak cca 10min. Do větší mísy si nalijeme horkou vodu, do které si
na pár sekund namočíme listy papíru, aby úplně změkl. Listy si poté
rozprostřeme do středu, klademe připravenou směs. Papír zahneme po
bočních okrajích a pak celé zarolujeme, aby byla směs důkladně zabalená.
Směsi nedáváme příliš, jen tolik, abychom mohli papír zabalit tak, aby
tvořil dvě vrstvy, při pečení se jinak totiž může stát, že papír
popraská. Závitky pokládáme na pečící papír a potřeme olivovým olejem
(pro zlepšení chuti můžeme do oleje přidat bylinkové koření. Pečeme
při mírné teplotě (160–170°C) do zlatova. Jako přílohu podáváme
salát.
Salát: Natrháme pekingské zelí, rajčátka překrojíme na půl,
přimícháme kukuřici a bílý jogurt – dokořeníme bylinkovým
kořením.