Pečený chřest s rukolou a sušenými rajčaty
1 porce:
Energie 453kJ/107kcal
Bílkoviny 4,5g
Tuky 7,9g
Sacharidy 6,9g
Ingredience:
100g chřest
15g sušená rajčata (nejlépe domácí)
100g rukola
5g olivový olej
bylinkové koření
Bazalkové pesto:
1PL olivový olej
nasekaná bazalka
česnek
bylinkové koření
Z bílého chřestu odřízneme spodní dřevnatou část a celý, až po
hlavičku, oloupeme. Poté položíme na pečící papír, zakápneme olejem,
okořeníme a dáme péct na 180°C, cca 20 min.
Rukolu smícháme s pokrájenými sušenými rajčaty a zakápneme pestem –
olivový olej, prolisovaný česnek, bylinkové koření, nasekaná bazalka.
Tento recept můžeme obohatit tím, že chřest před pečením zabalíme do
kvalitní libové šunky nejvyšší kvality.
Domácí sušená rajčata: Nakrájíme si rajčata na kolečka, rozprostřeme na pečící papír, velmi jemně pokapeme kvalitním olivovým olejem, posypeme bylinkovým kořením, dle chuti přidáváme sušenou bazalku, libeček, rozmarýn, česnek. Vložíme do předehřáté trouby a sušíme. Teplota trouby 180°C, sušíme 30min, poté snížíme teplotu na 140°C, sušíme 30min, nakonec snížíme teplotu na 100°C a sušíme posledních 30min. Poté necháme vychladnout a můžeme konzumovat. Zbylá rajčata můžeme uchovat ve sklenicích. Klademe rajčata na ně plátky česneku, čerstvou bazalku, slunečnicová semínka a zalijeme kvalitním olivovým olejem až po okraj.
Chřest obsahuje bílkoviny, vitamíny C, E, K a je zdrojem kyseliny listové. Má močopudné účinky, takže je doporučován při zánětech močového ústrojí. Chřest je také bohatý na látky podporující činnost jater a tím čistící tělo od škodlivých látek, které nás dennodenně zatěžují. Kvůli vysokému obsahu purinů by se chřestu měli vyhýbat ti, kteří trpní dnou.